Imorgon vankas det semifinal i Handbolls-VM 2021. För första gången någonsin står fyra obesegrade lag i semifinal, där Sverige möter Frankrike och Danmark ställs mot Spanien. Nedan går vi igenom Sveriges semifinal mot Frankrike.

För exakt tio år sedan spelades det två VM-semifinaler på svensk mark, i Malmö och i Kristianstad, när Sverige var värdnation för mästerskapet. I den ena semifinalen spelade Sverige mot Frankrike och i den andra Danmark mot Spanien.

De som kan sin VM-historia vet att Sverige förlorade sin semifinal mot Frankrike inför drygt 12 000 personer i Malmö och slutade till slut fyra i turneringen efter förlust mot Spanien i bronsmatchen. Frankrike gick och vann VM efter en förlängningsrysare mot Danmark i finalen.

Ett decennium senare är det dags för en repris, men denna gång med andra spelare och andra förutsättningar. Nedan går Handbolls-VM.nu igenom förutsättningarna i Sveriges semifinal mot Frankrike och vilka som är favoriter till att nå den stora finalen.

Semifinal 1: Sverige mot Frankrike

Avkast: 17:30
Kanal: TV6/Viaplay

Det svenska succélandslaget ställs mot sin absolut svåraste motståndare hittills i Frankrike. Sverige har slagit Egypten i det inledande gruppspelet, och stött på Slovenien och Qatar bland annat på vägen till semifinal, men fransmännen är något helt annat.

Detta franska lag som Sverige ställs mot är inte ett av de bästa landslagen som Frankrike ställt på ett VM-golv genom tiderna, men det håller en väldigt hög kvalitet. Precis som Sverige, så är Frankrike obesegrat genom turneringen. Man imponerade i premiärmatchen mot en av förhandsfavoriterna Norge och har sedan dess banat ut en väg framåt i turneringen. I Mellanrundan segrade Frankrike mot Island och Algeriet innan man övertygade stort i den sista matchen mot Portugal.

Vägen till semifinal gick sedan via Ungern för Frankrike. Efter att Ungern först haft ledningen i halvtid, kom fransmännen tillbaka, innan Ungern vände på steken igen. Matchen gick till slut till förlängning där Frankrike drog det längsta strået och vann med 35-32.

Sverige har å sin sida överraskat en hel handbollsvärld genom att ta sig till semifinal. Och som man har gjort det. De två senaste matcherna har Sverige vunnit med 14 bollar (mot Ryska förbundslaget) respektive 12 bollar (mot Qatar, vilket är imponerande siffror.

Mot Frankrike kommer Sverige gå in som underdogs. Ett läge som det svenska laget insisterat på att man tycker om. Till och med inför matchen mot Qatar gick Jim Gottfridsson ut och sade att Qatar var favoriter, trots att experter och spelbolag tyckte något helt annat. Men mot Frankrike får Sverige sin underdog-stämpel igen, och kanske gör den nytta, men det skulle förvåna om Frankrike skulle underskatta Sveriges sätt att flyga fram på.

Spelare att hålla koll på:

Frankrike

  • Dika Mem, högernia
  • Ludovic Fabregas, mittsexa

Sverige

  • Andreas Palicka, målvakt
  • Max Darj, mittsexa

Kommentar: 

Försvarsspelet blir viktigt för båda lagen i matchen. Sveriges försvarsspel styrs av generalen Max Darj som varit kanske den genomgående bästa försvarsspelaren i turneringen. Men även Jonathan Carlsbogård har visat prov på excellent försvarsspel för svensk del. Andreas Palicka dominerade mot Qatar och det är den här typen av matcher som Palicka lever för. Vinnarskallen hos den svenska lagkaptenen är något utöver det vanliga. Målvaktsspelet och försvarsspelet måste sitta om Sverige ska rå på Frankrike.

Det svenska omställningsspelet blir extra viktigt. Frankrike har ett väldigt bra uppställt försvarsspel, med Ludovic Fabregas och Luka Karabatic som stöttespelare. Framåt så har Frankrike en individuell skicklighet som är viktig att stoppa. Högernian Dika Mem har varit en av turneringens bästa, om inte den bästa, på sin position och blir att se upp med för svensk del.

Favoritskap:

Frankrike 70 %

Sverige 30 %