Ikväll spelar Sverige en riktig rysare mot Qatar om en semifinalplats. Länderna har endast mötts ett par gånger tidigare och det blir spännande att se vilket land som drar det längsta strået. Nedan går vi igenom de tidigare mötena samt motståndet Qatar.

Kvartsfinalen kastas igång ikväll (onsdag) 20:30 och sänds på TV6 och på Viaplay. Det som står på spel är en plats i semifinalen, vilket garanterar minst två matcher till i turneringen för det vinnande laget, och en chans på medaljer.

Tidigare möten med Qatar

Sverige och Qatar har endast mötts två gånger tidigare i handbollssammanhang. Båda gångerna har lagen korsat sina vägar i VM. Under världsmästerskapet 2017 i Frankrike möttes länderna för första gången, då i gruppspelet. Den matchen vann Sverige komfortabelt med 36-25 och Niclas Ekberg blev bästa svenske målskytt med sina nio mål.

När VM kastades igång i Köpenhamn 2019, möttes Sverige och Qatar ännu en gång i gruppspelet. Denna gång var matchen betydligt jämnare och det svenska laget fick vända ett underläge i halvtid till seger. Bästa målskyttar var Lukas Nilsson och Mattias Zachrisson med sju mål vardera.

Fyra spelare i den nuvarande truppen har varit med och mött Qatar vid båda tillfällena. Dessa spelare är lagkaptenen Andreas Palicka, högernian Albin Lagergren, mittnian Jim Gottfridsson och mittsexan Max Darj.

Qatars turnering hittills

Qatar startade VM i grupp C tillsammans med Kroatien, Japan och Angola. Efter vinster mot Japan och Angola, men förlust mot Kroatien, gick Qatar till Mellanrundan som tvåa, med två poäng med sig.

I Mellanrundans första match stod det svårast möjliga motståndet Danmark på andra sidan i en match som danskarna tog hem med nio bollars fördel. I den andra matchen vann Qatar enkelt mot slagpåsen Bahrain.

Med andra resultat som gick Qatars väg, fick man möjligheten att ta sig till kvartsfinal. Det man behövde göra var att slå Argentina i sin match och hoppas på att Kroatien förlorade mot Danmark.

Qatar fixade biffen i sin match hänförda av stjärnan Frankis Marzo och kunde senare under kvällen bevittna en dansk överkörning av Kroatien. Därmed säkrade Qatar sin kvartsfinalplats mot Sverige.

Stjärnorna

Den stora stjärnan i Qatars lag är Frankis Marzo. Niometersspelaren är född i Kuba och spelade för det kubanska landslaget fram till 2017, då han värvades av Qatar. Nu är han den spelare som Sverige verkligen måste se upp med i kvartsfinalen. Marzo leder skytteligan i turneringen med 53 gjorda mål och har gjort 23 assist, vilket är åttonde bäst i turneringen.

En annan spelare att se upp med i Qatar är ännu en kuban i Rafael Capote. Vänsternian har tillsammans med sin landsman Marzo ett fint samarbete och utgör det största hotet mot Sverige.

Den 43-åriga målvakten Danijel Saric missar enligt uppgifter matchen på grund av en axelskada. Vilket i sådana fall innebär att Qatar saknar sin förstemålvakt.