Sju matcher spelades i Egypten under gårdagen. Med en rad landsderbyn, jämna matcher och en överkörning á la Ljubomir Vranjes, sticker matchen mellan Norge och Frankrike ut mest. Efter att fransmännen gjort en bra slutkvart, fick Norge se sig själva förlora premiären i en turnering där man är favoriter till guldet. 

Världsmästerskapet i Egypten har betat av sin andra matchdag. Speldagen bestod av en mängd spännande matcher, där inte bara poäng, utan prestige stod på spel. Matchdagen inleddes med möte mellan Belarus och Ryssland. Man får väl ana att presidenterna i respektive land har andra saker på näthinnan än handbolls-VM för tillfället, men om de bevittnade spektaklet, så fick de åtminstone njuta av 64 gjorda mål i en match som slutade 32-32.

Klockan 18 kastades tre matcher igång. Slovenien, med Ljubomir Vranjes som förbundskapten, möttes av ett gäng sydkoreanska studenter ute på planen. Det sydkoreanska handbollförbundet hade valt att skicka ett rent universitetslag till VM, istället för det ordinarie landslaget som siktar på OS istället. Visst, 29 mål framåt skakade man fram, men också 51 mål bakåt.
Förutom överkörningen från Vranjes män mot Sydkoreas pojkar, spelades två landsderbyn vid 18-tiden. Slaget om Alperna mellan Österrike och Schweiz vanns av de sistnämnda och det nordafrikanska derbyt mellan Algeriet och Marocko, gick Algeriet segrande ur.

Till den sena matchen är vi bekanta med att Sverige stod för en enastående premiärseger mot ett svagt Nordmakedonien, där vi fick svar på att detta unga svenska landslag är med i turneringen på allvar.

Portugal slog också Island, efter en jämn drabbning. Men jag väljer att fokusera på gårdagens stormatch mellan Frankrike och Norge. Båda lagen har pekats ut som stora favoriter till medalj i mästerskapet, och Norge har verkligen varit en av de tre stora favoriterna till guldet. Samtliga resultat hittar du längre ner.

Ett väldigt tidigt fall av favoriterna

Stormatchen, dit förmodligen de flesta blickarna drog sig förutom möjligtvis de svenska, var till en början jämn. Norge och Frankrike såg jämnbra ut, så länge den norska offensiven kunde drivas av deras storstjärna Sander Sagosen.

Men under slutkvarten, efter att den franske målvakten Wesley Pardin stått för ett par vassa räddningar, kunde Frankrike ta tag i taktpinnen på allvar och skaffa sig ett överläge målmässigt som norrmännen till slut inte kunde ta igen.

Visst, förlust mot Frankrike i en VM-premiär, med en drös med matcher kvar betyder egentligen ingenting för norsk del. Frankrike är ett bra handbollslandslag, även utan sin stjärna Nikola Karabatic.

Men de norska svaren från gårdagens match är få. Om Norge fortsätter att se ut så här, så pratar vi inte om en lagmaskin som plöjer sig fram, utan snarare om en enmansshow signerat ett underbarn från Trondheim.

Med vapendragaren tillika nyckelspelaren Christian O’Sullivan på sjuklistan, fick Sander Sagosen dra ett väldigt stort lass i gårdagens match mot Frankrike. Ett lass som dras av ett alldeles för trasigt rep. Nog för att det sagolika underbarnet Sagosen kan dra lasset mot flera lag i denna turnering, vinner man inga VM-guld på det sättet.

Förhoppningen är att O’Sullivan är tillbaka redan till matchen mot Schweiz. Men även försvarsspelet såg illa ut mot Frankrike. Fransmännen hade alldeles för lätt med att komma in centralt mellan de norska försvarsspelarna och på så sätt hitta öppna lägen åt alla håll.

Målvaktsspelet var inte heller så mycket att hänga upp i ens juletre. Nej, det var inte på något sätt en bra premiär för Norge. Möjligtvis är det magstarkt att räkna ut norrmännen redan efter en match, men visst har man högre förväntningar på dessa guldfavoriter.

Om man får hoppas för vårt skandinaviska grannland, så var detta en väckarklocka för norrmännen. En förlust i den första omgången mot Frankrike, är betydligt bättre än en förlust i ett senare skede. Upp på hästen igen Norge och chocka mig av stolen, så kanske guldet är i era händer den sista dagen i januari. Min gissning? Favoriten har fallit.

Resultat från matchdag 2

Belarus 32 – Ryssland 32

Slovenien 51 – Sydkorea 29

Österrike 25 – Schweiz 28

Algeriet 24 – Marocko 23

Sverige 32 – Nordmakedonien 20

Portugal 25 – Island 23

Norge 24 – Frankrike 28