Det har blivit långt från någon drömstart på det redan ifrågasatta Världsmästerskapet i Egypten. Två länder har redan fått bytas ut och frågan att ställa sig är om mästerskapet ens bör spelas och i sådana fall kring vilka former.

Under tisdagen satt undertecknad och klurade på hur en krönika skulle kunna formuleras inför mästerskapet i Egypten. Den spontana tanken var att inledningsvis beröra den oerfarna svenska trupp som intar pyramidernas hemtrakter. Hur Jim Gottfridsson har ett stort ansvar på sina axlar i det svenska anfallsspelet, men också att vi kan se in i framtiden med denna nuvarande trupp, som Glenn Solberg har till sitt förfogande.

Men så fortsatte den soliga tisdagen att passera fönstret. Desto mörkare det blev utomhus, desto mörkare nyheter nådde handbollsvärlden, och krönikan fick sig ett nytt ljus.

Med en dag kvar till VM-premiär och två dagar kvar till Sveriges premiär, kastade den svenska premiärmotståndaren Tjeckien in handduken. Tjeckerna hade drabbats av flera fall av covid-19 bland spelartruppen och ledarstaben och visade på positiva test när laget skulle flyga till Egypten. Dryga timmarna senare bekräftades det att Nordmakedonien tar över Tjeckiens plats i Sveriges grupp.

Senare in på småtimmarna kom även det mindre chockerande beskedet att även USA utesluts ur VM. Förbundskaptenen hos USA, tillika den gamla svenske landslagsspelaren, Robert Hedin meddelade under gårdagen att USA hade 19 fall av covid-19 i truppen, däribland han själv. När beslutet sedan kom blev väl ingen förvånad, förutom möjligtvis Schweiz då, som fick packa sina väskor och ta sig till Kairo.

Hur kunde det ens vara en fråga?

Inför mästerskapet hade Sverige problem, eller det är bättre att prata i presens. Sverige HAR problem med coronafall i truppen, med Anton Lindskog och Albin Lagergren. 

Svenskarna har såklart inte varit det enda landet eller laget som har befunnit sig i den sitsen. Trots det var arrangörerna väldigt måna om att sätta publik på stolarna i Egypten. Efter ett gäng spelarprotester från bärande spelare, inte minst dansken Mikkel Hansen, så kom trots allt beslutet att spela VM utan publik. 

När vi nu står här, långt ifrån med facit i hand men med två länders inkastade handdukar, hur kunde ens publikfrågan vara en fråga?

Skillnader

För lite mer än en månad sedan startade handbolls-EM för damerna. Innan det mästerskapet fanns en oro för hur det skulle gå att genomföra överhuvudtaget. Förutom ett par serbiska coronafall under premiärdagen, gick sedan turneringen fläckfritt. Vad var anledningen till det? Bättre förberedelser och förutsättningarn från det Europeiska Handbollförbundet än från det Internationella förbundet? Vad vet jag.

Det går inte att bortse från att det såklart deltar länder från hela världen i VM, fler än aldrig förr dessutom. Något som står klart är att Tjeckien precis som övriga europeiska länder behövde ta sig an ett EM-kval precis innan turneringen. Med redan konstaterade coronafall, blev dubbelmötena mot Färöarna inställda. USA har i sin tur uppehållit sig i Danmark under den senaste tiden, för att förbereda sig inför VM. Har det varit optimala förberedelser för länderna, och under vilken uppsikt har man varit?

“Det blir lite kalkon”

Den lösning som tagits fram för att ersätta USA och Tjeckien är att peta in två ersättare i Schweiz respektive Nordmakedonien.
Jag är någorlunda beredd på att hålla med legendaren Magnus Wislander som på ett läckert göteborgskt vis formulerade sig i Sveriges Radio med orden: “Det blir lite kalkon över det hela”.

“Slangen” pekade mest på de sportsliga förutsättningarna för de andra lagen. Sverige får till exempel ett dygn på sig att scouta Nordmakedonien, efter att ha lagt ner otaliga timmar på att scouta den första premiärmotståndaren Tjeckien. Och Wislander vill därför hellre se trelagsgrupper för lagen. Samtidigt som den sportsliga frågan känns väldigt liten just nu, jämfört med den mänskliga frågan.

För vilka förutsättningar har Schweiz och Nordmakedonien haft inför mästerskapet? De skulle ju inte ens ha varit med. Går det att lita på de snabbtest som togs innan de klev på respektive flygplan till Egypten? Det känns som en alldeles för stor risk att ta in två nya länder. Skulle historien upprepa sig, så hoppas jag innerligt att de närmsta ersättarna (Nederländerna och Montenegro) inte får en minuts speltid i Egypten. Jag ber istället Internationella Handbollförbundet tillsammans med de egyptiska representanterna att ta fram nästa krisplan ur innerfickan, vad den nu skulle kunna vara. Potentiellt att nästa ”sjukdomsdrabbade” lag får lämna turneringen och lämna Walkover helt enkelt

Den genomgående känslan kring allt detta som vi fått uppleva innan VM:s start är att denna turnering är något helt utöver det vanliga. Frågan är om VM ens bör kastas igång ikväll. Till vilken nytta ska det ens dra igång?