Flera av de största handbollsspelarna genom året har varit med och bidragit till sina nationers framgångar i olika världsmästerskap. Många av dem har även slutat i topp vad gäller skytteligan under olika mästerskap. I listan nedan har vi tittat på skytteliga vinnarna under 2000-talet. 

Skyttekungar under 2000-talet

VM 2001

Eduard Koksharov, Ryssland – 61 mål 

Ryssland slutade på en sjätteplats i turneringen. Men Eduard Koksharov visade under turneringen varför han var en av de bästa handbollsspelarna under den här perioden. Han blev förutom skyttekung även uttagen i All-star laget i turneringen.

VM 2003

Carlos Pérez, Ungern – 64 mål 

Ungern slutade utanför pallen och likt VM 2001 så kom skyttekungen från laget som slutade på en sjätteplats. Carlos Pérez som samma år blev utsedd till Ungerns bästa handbollspelare visade varför han var värd den titeln när han bombade in 64 mål under turneringen. Carlos Pérez målskörd blev tillslut att han stod för var fjärde mål Ungern gjorde i turnering

VM 2005

Wissem Hmam, Tunisen – 81 mål

Tunisen gjorde sitt bästa mästerskap någonsin när man slutade på en fjärdeplats under VM 2005. Mycket av detta kunde de tacka Wissem Hmam. Han bombade in hela 81 mål under turneringen. Det var framförallt i senare skedet av mästerskapet som han verkligen klev fram och blev Tunisiens främsta målskytt i flera viktiga matcher.

VM 2007

Guðjón Valur Sigurðsson, Island – 66 mål 

Island hade ett riktigt starkt landslag under den här perioden där man året efter i EM 2008 slutade på en andraplats. Men i VM 2007 blev det tillslut en 8:e plats. Men Island stod för ofantligt många mål under turneringen och hela fem spelare hamnade på tio topplistan över bästa målskyttar under mästerskapet. Högst upp hamnade Sigurdsson som mäktade med 66 mål. Imponerade med tanke på att han sköt 93 skott vilket gjorde att han hade en målprocent på 71 av sina skott.

VM 2009

Kiril Lazarov, Nordmakedonien – 92 mål

Nordmakedonien gjorde inget märkvärdigt VM och slutade på en blygsam elfteplats i turneringen. Men en spelare stack verkligen ut ur de Nordmakedonska laget, Kiril Lazarov. Han stod för makalösa 92 mål vilket är det högsta någon spelare mäktat med i ett VM på 2000-talet. Han blev laget bästa målskytt i samtliga matcher i turneringen, vilket inte är så konstigt med tanke på att han stod för en tredjedel av lagets mål under turneringen.

VM 2011

Mikkel Hansen, Danmark – 68 mål 

Danmark tog sig hela vägen till final, men där blev det tillslut förlust mot Frankrike i förlängning. En spelare som bidrog till att Danmark kom så långt i turneringen stavades Mikkel Hansen. Han blev lagets bästa målskytt i semifinalen och även i finalen. Hans insatser gjorde även att han vann skytteligan med 68 mål vilket var hela 10 mål mer än tvåan i skytteligan.

VM 2013

Anders Eggert, Danmark – 55 mål 

Likt VM 2011 så var det återigen dags för Danmark att spela VM-final och återigen blev det förlust i finalen. Denna gång föll man mot Spanien med 35-19. Men den här gången var det inte Mikkel Hansen som blev bäste målskytt utan han fick nöja sig med att bli utsedd till turneringens bästa spelare. Istället var det Anders Eggert som var målmaskinen det här mästerskapet, det var hans imponerade skottstatstik som gjorde att han tillslut vann skytteligan. Eggert gjorde 55 mål på 65 skott vilket gav han en pricksäkerhet på 85 procent av sina skott.

VM 2015

Dragan Gajic, Slovenien – 71 mål 

Slovenien hade i VM 2013 tagit sig till semifinal och många hade höga förväntningar på Slovenien under mästerskapet. Man levde inte riktigt upp till dessa utan slutade istället på en åttondeplats. Men en spelare levererade för Slovenien och det var Dragan Gajic som med sina 71 mål vann skytteligan och kom med i All-star laget under turneringen.

VM 2017

Kiril Lazarov, Nordmakedonien – 50 mål

Återigen skulle Kiril Lazarov bära sitt Nordmakedonien på sina axlar under ett världsmästerskap. Även om det inte blev i närheten av lika många mål som under VM 2009 så räckte hans 50 mål till att vinna skytteligan i mästerskapet. Det var annars ett mästerskap som innehöll ovanligt många målskyttar i de olika lagen. Nordmakedonien i säg gjorde ett blygsamt VM och slutade på en 15:e plats.

VM 2019

Mikkel Hansen, Danmark – 72 mål 

Äntligen var det dags för Danmark att få lyfta VM-pokalen som segrare i ett världsmästerskap. Man hade varit nära flera gånger men fallit på målsnöret men så i hemma-VM så kunde man tillslut gå hela vägen och vinna. Mycket av detta var Mikkel Hansens förtjänst. Han hade innan mästerskapet blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare och det visade han verkligen varför under mästerskapet. Han blev Danmarks främsta målskytt både i semifinalen och finalen. En final som Danmark vann mot Norge och Mikkel Hansen slutade tillslut på 72 mål.