Sverige hade en lite trevande start men växte sedan mer och mer in i kvartsfinalen mot Qatar. Och när Sverige sedan växlade upp tillsammans med strålande målvaktsspel från Andreas Palicka var det inget snack om saken. Sverige vann kvartsfinalen med 35-23 och är nu klara för semifinal i VM. Där Frankrike väntar på fredag 29 januari. 

Senaste gången ett svenska landslaget var i en semifinal i handbolls-VM skedde i hemma-VM 2011, men tio år senare är det alltså återigen dags för Sverige att spela om medaljer i ett VM.

Qatar kom till den här matchen utan sin ordinarie målvakt Danijel Saric. Men Sverige inledde kvartsfinalen med en del slarv i offensiven och missade chanser där reservmålvakten Abidi fick bli varm i kläderna och göra en del enkla räddningar. Men Andreas Palicka i Sveriges mål gjorde även han flera räddningar tidigt i matchen vilket gjorde att lagen följdes åt i inledningen av matchen och efter tio minuters spel stod det 4-4.

Andreas Palicka fortsatte att storspela i den första halvleken och radade upp räddningar och låg under vissa perioder på femtio procent i räddningsprocent. Men Sverige lyckades inte förvalta sina chanser man fick i offensiven och därmed skapades aldrig någon lucka att kunna dra ifrån målmässigt mot Qatar. Utan istället fortsatte lagen att följas åt vad gäller målskörden och efter tjugo minuter så var resultatet fortfarande lika 7-7.

Andreas Palickas räddningar var en av nycklarna till segern för Sverige.

Sverige växlade upp något i slutet av första halvlek och skapade sig en lucka i slutet av första halvlek när man drog ifrån målmässigt och Sverige gick till pausvila med ledningen 14-10.

– Jag tycker vi kommer lite snett på det i början och slarvar en del och Palicka räddar oss där. Sen tycker jag vi är bättre sista kvarten vilket även speglar resultat på tavlan, säger Max Darj till TV6 i pausvilan. 

Andreas Palicka inledde andra halvlek som han spelade i första och räddade ytterligare ett läge från Qatars storskytte Frankis Marzo. Palickas räddningar och en effektiv svensk offensiv gjorde att Sverige snabbt gick upp i ledning med 17-10 i andra halvlek.

Sverige fortsatte trumma på och ledningen utökades ännu mer och vid ställningen 20-11 och en ledning med 6-1 i andra halvlek valde Qatars förbundskapten att ta time-out för att försöka få till en ändring.

Timeouten fick dock inte önskad effekt för Qatar utan Sverige fortsatte att springa ifrån målmässigt och efter 40 spelade minuter var ställningen 24-13.

De sista tjugo minuterna var en ren transportsträcka till semifinalen för svensk del. Glenn Solberg valde även att rotera spelare där bland annat Mikael Aggefors fick chansen i målet.

Sverige vinner till slut kvartsfinalen mot Qatar med 35-23 och nu väntar semifinal mot Frankrike på fredag 29 januari för Sverige.

Bästa målskytten i Sverige blev Valter Chrintz och Lucas Pellas som båda gjorde åtta mål vardera.

Semifinalerna i Handbolls-VM

29 januari, 17:30

Sverige – Frankrike

29 januari, 20:30

Spanien – Danmark