Sverige är klara för VM-final efter seger med 32-26 mot Frankrike. Vem finalmotståndaren blir avgörs ikväll när Danmark möter Spanien.

Den svenska halvleken började bra för svensk del, när man utnyttjade sitt omställningsspel på ett bra sätt samtidigt som det uppställda anfallsspelet möjligtvis vacklade en del.

Efter svensk ledning under de första tio minuterna, tog sedan Frankrike ledningen för första gången med 8-7. Men istället för en fransk anstormning, tog Sverige tag i taktpinnen igen. Efter ett par snabba mål efter räddningar från Andreas Palicka tog Sverige matchen i egna händer. Efter 21 minuter var det ledning 12-8 för Sverige.

Fyramålsledningen minskades sedan till tre mål innan halvtidspaus efter en rysare i avslutningen av halvleken, där Andreas Palicka stod för en monsterräddning på halvlekens sista skott. Första halvlek slutade 16-13 till Sverige.

En av förgrundsfigurerna i den andra delen av halvleken var Felix Claar, som stod för två mål och två assist, tillika ett bra försvarsspel. Claar var nöjd med Sveriges första halvlek.

– Det är helt underbart att spela, jag är där ute och njuter bara. Vi springer mycket och får en del mål i andra fas och sliter bakåt, så det ser okej ut, säger Felix Claar till TV6 i pausen och fortsätter:

– Vi måste göra en minst lika bra andra halvlek och fortsätta springa, då vinner vi.

Den andra halvleken började med att fransmännen knappade in två mål redan i början av halvleken. Men efter två snabba straffmål av Hampus Wanne, utökades gapet till tre mål till svensk favör igen.

Med tio minuter kvar av matchen ledde Sverige matchen med fyra bollar. Fyramålsledningen höll sig i några minuter till. Och avslutningen blev en rysare.

Efter en svensk time-out gick Sverige upp i en ledning med fem bollar med lika många minuter kvar. Sekunderna senare tog Fredric Pettersson på sig en utvisning, och Sverige fick spela numerärt underläge i två minuter.

Med två minuter kvar kom Sverige närmare en VM-final när Jonathan Carlsbogård gjorde mål till 30-25 innan Andreas Palicka räddade nästa anfall.

Efter att Sverige behöll lugnet i slutminuten kunde man till slut vinna med 32-26 och är helt sensationellt klara för VM-final. Finalmotståndaren blir klar ikväll när Danmark och Spanien möts. Matchen spelas 20:30 och sänds på TV6.

Sverige spelar alltså final på söndag, med starttid 17:30.