Imorgon är det dags för semifinaler i Handbolls-VM 2021. För första gången någonsin står fyra obesegrade lag i semifinal, där Sverige möter Frankrike och Danmark ställs mot Spanien. Nedan går vi igenom Danmarks semifinal mot Spanien.

För exakt tio år sedan spelades det två VM-semifinaler på svensk mark, i Malmö och i Kristianstad, när Sverige var värdnation för mästerskapet. I den ena semifinalen spelade Sverige mot Frankrike och i den andra Danmark mot Spanien.

Danmark drog då det längsta strået i sin semifinal och vann med fyra bollar och kunde avancera till final, där Frankrike blev för svåra. Spanien å sin sida vann bronsmatchen mot Sverige och kunde glädjas åt en tredjeplats i mästerskapet.

Ett decennium senare är det dags för en repris, men denna gång med andra spelare och andra förutsättningar. Nedan går Handbolls-VM.nu igenom förutsättningarna i Danmarks semifinal mot Spanien och vilka som är favoriter till att nå den stora finalen.

Semifinal 2: Danmark mot Spanien

Avkast: 20:30
Kanal: TV6/Viaplay

De som missade Danmarks kvartsfinal mot Egypten missade en historisk handbollsmatch utöver det vanliga. Läs mer om den här. 

Danmark har hittills varit obesegrade i turneringen, precis som semifinalmotståndaren Spanien. I Mellanrundan imponerade Danmark med storsegrar mot både Qatar och Kroatien, och har visat en bredd och spets genom turneringen. Mot Egypten visade Mikkel Hansen hur viktig han fortsatt är för dansk handboll. En annan spelare som stack ut är världens bästa handbollsspelare under 2019, Niklas Landin. Den danska målvakten var en riktig bjässe för dansk del, inte minst under slutminuterna av matchen, tillika under förlängningen och straffavgörandet. Där får Spanien något att bita i.

Det spanska laget består av en mängd rutinerade spelare. Flera av spelarna i denna generation skulle ha spelat OS i Tokyo i somras och sedan lägga landslagströjorna på hyllan. Men efter att sommar-OS blev uppskjutet, valde några av dem att förlänga sina landslagskarriärer och satsa mot VM i Egypten, däribland spelfördelaren Raul Entrerrios.

I matchen får nog lagen stå som ganska lika favoriter men en minimal dansk fördel. Danmark hade om möjligen, efter en mer övertygande semifinal stått som lite större favoriter, men Spaniens bredd har sett övertygande ut turneringen igenom. Men magkänslan säger Danmark, med en Niklas Landin som hittat formen och med Mikkel Hansen tillsammans med sina flanker i Lasse Svan och Magnus Landin, så löser Danmark det här.

Spelare att hålla koll på:

Danmark

  • Niklas Landin, målvakt
  • Mikkel Hansen, vänsternia

Spanien

  • Gonzalo Perez de Vargas
  • Alex Dujshebaev, högernia

Kommentar: 

Det kan bli målvakternas kamp detta. Niklas Landin i det danska målet är fullständigt formidabel i dessa matcher och kommer att bli viktig återigen för Danmark.

I det spanska målet står Gonzalo Perez de Vargas som hade näst bäst räddningsprocent i turneringen efter Mellanrundan. Hans målvaktsspel kommer bli ack så viktigt för spanjorerna för att nå en final.

Framåt styrs det danska spelet av Mikkel Hansen, som fortsatt är en väldigt bra spelare på denna nivån. Precisionen i passningarna och sättet att avgöra matcher på är unikt i världshandbollen.

Spaniens motsvarighet är egentligen hela niometerslinjen, men en spelare som sticker ut är Alex Dujshebaev, som med sitt fruktade skott kommer sätta skräck i det danska försvarsspelet.

Favoritskap:

Danmark 55 %

Spanien 45 %